AIASC recently held a design competition for the new Center for Architectural Design to be located on Main Street in downtown Columbia.  The competition brief provided this simple direction: Design an interconnected workplace which advocates for the profession of Architecture within the existing confines of AIA South Carolina’s available space.  Watson Tate Savory was presented with the award at AIA SC’s annual conference in April by the Jury Chair, Kate Schwennsen, FAIA.

 

Jury:

Chair: Kate Schwennsen, FAIA | Director/Professor of Architecture | Clemson University

Joseph G. Tattoni, FAIA | Ikon.5 architects
Todd Walker, FAIA | Archimania
Chad Floyd, FAIA | Centerbrook Architects
Adrienne Montare, AIA | AIASC Executive Director | ex officio

 

AIASC You may download the full design submission via this link: AIASC-Center-for-Architecture_Final

 

From the AIA SC Website:

Congratulations to everyone at Watson Tate Savory, Inc., the winners of the AIASC Center for Architecture Design Competition!

In 1810, Johann Wolfgang von Goethe famously peered at the sky through a prism, observed bursts of color at the juncture of blue sky and clouds, and concluded that bodies are defined by the edges between them. Taking a cue from Goethe’s observation, this design takes a reductivist approach, carving a simple volume out of existing space, framing and defining it with a lighted edge, and inviting visitors into a space that stands in contrast to its original shell. Support spaces are organized along a spine, in contrast to the larger volume, and against its edge.

 

Architect’s Statement:

In 1810, Johann Wolfgang von Goethe famously peered at the sky through a prism, observed bursts of color at the juncture of blue sky and clouds, and concluded that bodies are defined by the edges between them. Taking a cue from Goethe’s observation, this design takes a reductivist approach, carving a simple volume out of existing space, framing and defining it with a lighted edge, and inviting visitors into a space that stands in contrast to its original shell.

Exaggerating the spatial differences between program components, support spaces are consolidated within a spine, allowing public, flexible space to remain a single open volume within an articulated shell, further exploring the concept of contrast at the edges. Lines etched on the inner surface of the shell are organized along a series of Golden Sections, and accommodate lighting, display hanging, a hinged wall, and strips of glazing.

Ceiling and walls are detached to delineate the edges between planes, through continuous slots that incorporate airflow as well as projectors and projection screens. While the design team’s preference is wood as a differentiating material for the shell lining, the overarching concept is that all four planes would be similar in color and texture, to provide an abstracted sense of volume, which could also be accomplished with alternative materials.

 

http://www.aiasc.org/watson-tate-savory-inc-wins/